Η Λονδίνο θεωρεί ότι αυτή είναι μια "κανονική" δραστηριότητα όταν οι αξιωματούχοι της χώρας αυτής συναντούν έναν αντίπαλο υποψήφιο για την προεδρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron - Φωτογραφία: REUTERS © Παρέχεται από την Εφηβεία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, το βράδυ της 8ης Απριλίου (ώρα ΗΠΑ), πριν από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken, στις 9 Απριλίου.

Καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον κ. Trump.

Στη δήλωσή του που εκδόθηκε στις 8 Απριλίου, ένας εκπρόσωπος του γραφείου εξωτερικών της Αγγλίας δήλωσε: "Πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ στη Φλόριντα σήμερα. Αυτή είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα όταν οι υπουργοί συναντούν υποψήφιους αντίπαλους, ως μέρος των κανονικών διεθνών εργασιών".

Το Politico σημειώνει ότι ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Cameron είχε επίσης μια συνάντηση με τον Σενατόριο Μιτ Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο κ. Ρόμνεϊ διεκδικούσε τη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο κ. Κάμερον αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, καθώς και με τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν και τον ηγέτη της Δημοκρατικής Κομματικής Κομματοσειράς στο Κογκρέσο Μιτς ΜακΚόνελ.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο κ. Κάμερον αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Τζόνσον.

Η εφημερίδα Guardian σημειώνει επίσης ότι ο κ. Κάμερον δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Η επίσκεψη ενός υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσει τον κ. Τραμπ προκαλεί προσοχή και είναι λίγο ευαίσθητη, καθώς ο κ. Τραμπ και ο κ. Μπάιντεν προγραμματίζουν να αντιμετωπιστούν ξανά για τη θέση του προέδρου στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ο κ. Τραμπ προηγείται του κ. Μπάιντεν σε διάφορες δημοσκοπήσεις.

Κάποιες αναλύσεις πρόσφατα άρχισαν ακόμα και να εξετάζουν τις πολιτικές των χωρών στην περίπτωση που ο κ. Τραμπ εκλεγεί.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνάντησε μόνο τον κ. Τραμπ, χωρίς να συναντήσει τον κ. Μπάιντεν.

Συζήτηση για την βοήθεια προς την Ουκρανία

Το ταξίδι του κυρίου Κάμερον επιδιώκει να πιέσει τους κογκρεσμένους του Κογκρέσου των ΗΠΑ να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς και να συζητήσουν τη μάχη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κογκρέσο και οι διαφορετικές πολιτικές ομάδες στις ΗΠΑ επί του παρόντος επικρίνουν το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Αυτό το οικονομικό μέρος έχει "κολλήσει" λόγω αμφιβολιών για την Ουκρανία, καθώς και διαφωνιών σχετικά με την κατανομή για άλλες πολιτικές.

Επομένως, ο κύριος Κάμερον θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ με ένα μήνυμα προειδοποίησης ότι η επιτυχία της Ουκρανίας (κατά την εξάλειψη της Ρωσίας) είναι "πολύ σημαντική για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης".

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου με τον κύριο Trump μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να επηρεαστεί κάπως η άποψη του Κόμματος των Δημοκρατικών για την Ουκρανία.

Η επίσκεψη και η συνάντηση του κυρίου Cameron με τον κύριο Trump λαμβάνουν χώρα επίσης σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Ακριβώς πριν από αυτό, το περιοδικό Washington Post προκάλεσε αναταραχή δηλώνοντας ότι ο κύριος Trump επιθυμεί η Ουκρανία να παραχωρήσει γη στη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος. Παρόλα αυτά, ο σύμβουλος του κυρίου Trump διαψεύδει αυτήν την είδηση.

Đọc bài gốc tại đây.